RADIO FÅR INDISKE UNGE TIL AT SKABE SOCIAL FORANDRING
Indiske unge lærer om menneskerettigheder gennem innovative online-radioprogrammer, ikke som lyttere, men de skaber programindholdet og kreerer og deler derved deres stemmer med verden.
Radio er det mest tilgængelige medium i verden, selv blandt underprivilegerede grupper. Idet to ud af fem mennesker i de mest underudviklede lande er analfabeter, er radio en effektiv platform til at undervise dem, der har mest brug for det, i menneskerettigheder. Og hvis den nuværende trend fortsætter, vil det blive de unge, der er lærerne.
På Verdens radiodag i 2015 støttede UNESCO op om radio fra unge for unge. ”Radio er et medium for fremtiden. Den har pligt til at omfatte unge mennesker, ikke bare som lyttere men som aktive skabere og opfindere af indholdet.”
Innovative undervisere og NGO’er imødekom dette kald ved at vippe mikrofonen og give unge mennesker muligheden for at skrive og producere deres egne radioprogrammer.
Aruna Gali, en humanist og digital forlægger i Indien, udviklede ”School Radio”, en radiostation fra unge og for unge.
”Det giver de unge mulighed for at vise deres evner, viden og kreativitet til verden,” siger Gali. Hun opdagede, at sådan en støtte af de unge dannede en naturlig forbindelse med undervisning i menneskerettigheder og bruger sin platform til at bringe de 30 artikler i Verdenserklæringen om Menneskerettighederne til skoler og på universiteter over hele delstaten Andhra Pradesh.
”Børn er i stand til at forstå deres rettigheder og ansvar og skabe en bedre verden.”
Elever skaber selv programmerne. Hun giver dem Hvad Er Menneskerettigheder?-hæfter, og så skaber de deres egne talkshows og programmer om menneskerettigheder. De tackler virkelige problemer mht. uddannelse, miljøet, børns rettigheder og ligestilling og tilbyder gennemførlige løsninger.
”Gennem processen med at skabe radio-programmer, bliver de unge bevidste om sociale problemer og bliver ansvarlige borgere,” siger Gali. Programmet kører allerede i 20 skoler og universiteter gennem otte byer i Andhra Pradesh. ”Det er kun begyndelsen,” lover hun. ”Børn er i stand til at forstå deres rettigheder og ansvar og skabe en bedre verden.”
FAKTA
FRIHEDEN MED RADIO
Her er hvor langt styrken fra radio kan nå med oplysning og uddannelse i menneskerettigheder.
51.000
RADIOSTATIONER
I hele verden.
MERE END 1/2
AF VERDEN
lytter til radio hver dag.
75%
AF HUSSTANDENE
i udviklingslande har adgang til radio.
1/5
AF UNGE VOKSNE
lytter til radionyheder, og de er 25 % mere tilbøjelige til at lytte til radio online.
2.850 %
FORØGELSE
i indtjening fra online radio på 10 år.
GIV ET BIDRAG
Bliv en del af den internationale menneskerettighedsbevægelse ved at blive medlem af United for Menneskerettigheder. United for Menneskerettigheder hjælper enkeltpersoner, lærer, organisationer og statslige organer i alle dele af verden med at øge bevidstheden om Verdenserklæringen om Menneskerettighederne.